پیش از اینکه به توضیح اهداف و اقدامات یک مرکز خیریه بپردازم، بگذارید جملهای را بگویم که استادی عزیز روزی به من گفت: «وقتی میبخشی، خدا جلوی اسمت مینویسه: بخشنده! نمینویسه: چقدر؟!»
نمیشود مشخص کرد وقتی میبخشیم دقیقا به چه کسی کمک میکنیم. به شخص نیازمند یا به حال خوب خودمان! همه ما سخنان بسیاری از بزرگان شنیدهایم که به اهمیت بخشش میپردازند. حتی بسیاری از افراد موفق در حوزه تجارت نیز قانون ۱۰% بخشش را در نظر گرفتهاند. آنها میگویند که ۱۰% از درآمد هر ماه خود را به نیکوکاری اختصاص دهید. پس بگذارید بدون حساب و کتاب صحبت بخشش و منافع آن را کنار بگذاریم و به سراغ بحث اصلی خود برویم! یک موسسه خیریه چیست و چه کارهایی انجام میدهد؟
موسسه خیریه چیست؟
برخی از این موسسات با هدف خاصی تشکیل میشوند. مثلا سازمان محک با هدف حمایت از کودکان سرطانی تشکیل شده است. اما برخی از موسسات صرفا برای پوشش دادن افراد نیازمند تاسیس میشوند. همه افراد باید از حق خوراک، پوشاک، مسکن و تحصیل برخوردار باشند. متاسفانه در کشور ما افرادی که این حقوق ابتدایی را ندارند، کم نیستند. اما خوشبختانه به لطف تاسیس موسسات خیریه کمک به نیازمندان و حضور خیرین فعال، تعداد این افراد روز به روز کمتر میشود.
گروههای تحت پوشش خیریه
در ادامه برخی از گروههایی که شرایط قرار گرفتن در سایه حمایت خیرین هادیان نور ولایت دارند را نام بردهایم.
- بانوان سرپرست خانوار.
- دانش آموزانی که از امکانات تحصیل آنلاین برخوردار نیستند.
- بیماران و معلولین.
- ایتام.
- کودکان کار.
- خانوادههای شهدای مدافع حرم.
- افراد ساکن مناطق محروم.
- مدارس غیر استاندارد مناطق محروم.
- سالمندان بیبضاعت.
- زندانیهای جرایم غیر عمد.
- و… .
اهداف یک موسسه خیریه
گروههای زیادی هستند که به کمکهای مادی و معنوی احتیاج دارند. نیازهای این افراد همیشه مالی نیست. مثلا بسیاری از فقرا دچار بیماریهای روحی و روانی میشوند و به مشاوره و حتی روانپزشک نیاز دارند. بنابراین هدف اصلی یک موسسه خیریه این است که نیازهای مختلف این افراد را برآورده سازد. البته منظور نیازهای اصلی و واجب آنهاست.
تمرکز اصلی بسیاری از موسسات روی کودکان است. چرا که آنها با آموزش دیدن میتوانند در آینده به افراد مفیدی در جامعه تبدیل شوند. اما در صورتی که بیسواد باقی بمانند در بهترین حالت به قشر بیکار آینده اضافه خواهند شد. در بدترین حالت نیز جرایم مختلفی مرتکب میشوند و تبدیل به قشر مجرم میشوند. بنابراین آموزش کودکان اهمیت بسیاری دارد و جزو اولین اهداف موسسه خیریه به شمار میرود.
آیا تمام موسسات خیریه دولتی هستند؟
این مراکز به دو دسته تقسیم میشوند. برخی از آنها وابسته به حکومت فعالیت میکنند؛ مانند کمیته امداد امام خمینی. اما برخی دیگر موسسات خصوصی هستند که به صورت انجمنی فعالیت دارند. بسیاری از خیرین به دلیل اعتماد بیشتر تنها به موسسات دولتی کمک میکنند. اما باید توجه داشت که حمایت از خیریههای خصوصی نیز اهمیت بسیاری دارد.
هر مرکز خیریه معمولا افراد و مناطق محروم مختلف را برای کمک شناسایی میکند. به عنوان مثال یک موسسه کوچک ممکن است تنها از نیازمندان یک محله حمایت کند؛ نیازمندانی که به دلیل محرومیت توسط هلال احمر یا کمیته امداد شناسایی نشدهاند. با پرداخت هزینه و نذورات مادی و معنوی به موسسات خیریه خصوصی، میتوان کمکها را در مویرگهای شهرها و مناطق محروم تزریق کرد. با این کار کمکها واقعا به دست افرادی که نیازمند آن هستند میرسد.
البته این موسسات چه دولتی باشند و چه خصوصی، باید مجوزهای لازم را دریافت کند. به همین دلیل است که میتوان به آنها اعتماد کرد.
یک اشتباه بزرگ در کمک رسانی
فضای مجازی باعث شده است که افراد بیشتری تمایل داشته باشند به نیازمندان کمک کنند. حتما شما هم دیدهاید که در بازههای زمانی مختلف موجهایی در فضای مجازی به راه میافتد و مردم به یک نفر کمک مالی میکنند. این موجها معمولا برای جمع کردن هزینه درمان کودکان بیمار است.
در برخی موارد این هزینهها واقعا نتیجه بخش است. اما کاربران باید به موجهای فضای مجازی دقت کنند. موارد بسیاری مشاهده شده که افراد شماره کارت یا حساب دادهاند و مردم برای آنها پول واریز کردهاند. سپس بدون اینکه کسی بفهمد کمکهایش برای چه کاری خرج شده، پیج بسته میشود و کسی دیگر خبری از صاحب پیج و شماره کارت به دست نمیآورد!
به همین دلیل توصیه اکید میکنیم که در فضای مجازی به هیچ وجه به حساب اشخاص واریز نداشته باشید. در صورتی که قصد واریز به حساب شخصی دارید، ابتدا چند ماه شخص مورد نظر را دنبال کنید و فعالیتهایش را تحت نظر بگیرید. بعد از اینکه به شناخت نسبی از او رسیدید، میتوانید برای واریز اقدام کنید. اما به یاد داشته باشید حتی در این صورت هم امکان بروز مشکل وجود دارد.
بهترین راه پرداخت مبلغ دلخواه به خیریههای معتبر است. افرادی که در فضای مجازی برای دریافت کمک اقدام میکنند نیز میتوانند تحت پوشش همین موسسات قرار بگیرند و از کمکهایشان استفاده کنند.
چگونه به یک موسسه خیریه کمک کنیم؟
موسسات خیریه مختلف راههای گوناگونی برای کمک در نظر میگیرند. انواع مختلف درگاههای اینترنتی سادهترین روش برای کمک به این مراکز است. مجموعههای نیکوکاری معتبر معمولا حساب بانکی، شماره کارت و شماره شبا دارند. همچنین برخی از آنها درگاه پرداخت اینترنتی شاپرک نیز دارند که از این طریق میتوانید مبلغ دلخواه خود را به حساب آنها واریز کنید.
البته برخی از خیریهها از روشهای دیگر برای کمک به نیازمندان استفاده میکنند که در ادامه آنها را بیان کردهایم.
- برخی از آنها خدمات یا محصولات خاصی را ارائه میدهند و درآمد حاصل از فروش این خدمات یا محصولات را صرف امور مربوط به افراد تحت پوشش میکنند.
- برخی از موسسات از کمکهای معنوی مردم استفاده میکنند. مثلا از یک فرد روانشناس میخواهند که برای مشاوره به موسسه مراجعه و به بیماران کمک کند.
- برخی از موسسات قلکهایی را به خیرین میدهند تا در طول ماه هزینهای در قلک واریز کنند و در آخر هر ماه آن را تحویل بدهند. این قلکها میتواند فیزیکی یا دیجیتالی باشد.
هر موسسه خیریه کمک به نیازمندان روشی برای دریافت کمکهای مردمی در نظر دارد. شما میتوانید با مراجعه به سایت یا شبکههای اجتماعی هر خیریه، با روشهای پرداختی که برای خیرین در نظر گرفته است، آشنا شوید.
آنچه موسسه هادیان نور ولایت تاکنون انجام داده است
موسسه خیریه هادیان نور ولایت با هدف پوشش دادن نیازمندان حوزههای مختلف تاسیس شده است. شما میتوانید کمکهای خود را به صورت مالی یا حمایتهای معیشتی به این مجموعه ارسال کنید. اطلاعات بیشتر در این زمینه را میتوانید در سایت هادیان نور مطالعه کنید.
برخی از اقداماتی که مجموعه ما تاکنون انجام داده است را در ادامه نام میبریم.
- تکریم بانوان سرپرست خانوار.
- تهیه تبلت برای دانش آموزان نیازمند.
- تجهیز و بازسازی مدرسههای موجود در مناطق محروم (به خصوص مدرسههایی که از سیستم گرمایشی مناسب برخوردار نیستند).
- حمایت مالی از خانوادههای بیبضاعت.
- حمایتهای معیشتی از خانوادههای نیازمند.
- و… .
شما نیز از همین امروز میتوانید شریک فعالیتهای موسسه خیریه کمک به نیازمندان هادیان نور باشید.
کلام آخر؛ تو نیکی میکن و در دجله انداز…
تو نیکی میکن و در دجله انداز، که ایزد در بیابانت دهد باز.
نیکی کردن سنت دیرینه ما ایرانیهاست. اگر به سراغ پدربزرگها و مادربزرگهایتان بروید، آنها به خوبی به خاطر دارند که در گذشته اگر همسایه فقیری داشتند، تمام اهل محل به او کمک میکردند. شاید با شنیدن این مثال من به یاد فیلم جذاب «مهمان مامان» افتاده باشید.
آپارتمان نشینی، افزایش دغدغهها و توسعه تکنولوژی باعث شدند که دیگر افراد نیازمند در محلهها و در میان همسایههایشان دیده نشوند. تیر خلاص این ماجرا هم همه گیری بیماری کرونا و از بین رفتن ارتباطات فیزیکی بود. به همین دلیل موسسات خیریه کمک به نیازمندان باید فعالیتهای گستردهتری داشته باشند تا بتوانند نیازهای افراد مختلف را پوشش دهند. این کار جز با کمک خیرین ممکن نیست. فراموش نکنید که شما حتی با بخشیدن جزئیترین مبلغ هم یک بخشنده خواهید بود! در دفتر حساب خدا، مبلغ کمک شما ثبت نمیشود…!